torsdag 18. august 2011

Vindusrestaurering del 2

Endelig kommer del 2 i vindusrestaureringsfølgjetongen... Den lange pausen skyldes bla. ferie og det at det var litt vanskelig å oppdrive enkelte remedier til restaureringen. Vi har likevel ikke vært så late som det kan se ut som; varevinduer er under restaurering, en flott dør begynner å se ut som i sin ungdom igjen, og i Lunden blir det revet, pusset, malt og støpt i en salig blanding. Bilder kommer etterhvert, men enn så lenge er det ikke så mye å vise fram.
Min absolutte favoritt på TV'en i sommer har vært "Sommar med Ernst" som har gått på svensk TV4. Den godeste Ernst har også fikset gamle vinduer, og her kan dere se hvordan han gjør det. Legg merke til skapet på veggen i bakgrunnen; superflott idè til hva en kan bruke gamle vinduer til!
 Her viser Ernst hvordan du lager skapet.


Vi har valgt å bruke vanlig vindusmaling, siden det er det som er brukt fra før, og her blir vindusfaget grunnet etter at falsene ble lakket med kvistlakk.Når en holder på med restaurering blir en bevisst på at alt som er brukbart blir brukt om igjen. Skruene så litt smårustne ut, men etter litt pussing......ble de som nye igjen. Dette gjorde vi ikke fordi vi er så gjerrige, men fordi vi synes denne typen skruer passer bedre enn de nye stjerneskruene.Hjørnejernene malt vi med hvit Bengalack metal primer (Arcanol) for å unngå rust. Et lurt tips er å henge dem opp på en stram streng, sånn at en får malt begge sidene samtidig.Tuppene ble malt etterpå, for det er greit å ha et sted å holde når en maler.Her er hjørnejernene lagt i linoljekitt og skrues på.Den overflødige kitten fjernes straks.
Falsen er som nevnt behandlet med kvistlakk sånn at oljen fra kitten ikke trenger inn i treverket, og her blir falsen kittet.Alle tre rutene er på plass i faget igjen. Når en legger i rutene må en trykke glasset godt ned i kitten for å unngå luftbobler mellom glasset og kitten.Vindusstifter viste seg å være vanskelig å få fatt i, og vi var innom uttallige potensielle butikker i ferien og til slutt fikk vi napp. Det kan være lurt å ta litt tape rundt hodet på hammeren for å unngå å lage riper i glasset når en banker inn stiftene.
Til slutt kittes glasset på utsiden. Her må en være nøyaktig og passe på å få en fin avslutning mellom kitten og glasset sånn at det blir tett.Så er det "bare" et par strøk maling igjen...  Vi har lest litt forskjellig om tørketid for kitt, men på kittboksen står det "straks eller innen to uker" så da har man jo litt å gå på.
Det endelige resultatet kommer i neste innlegg når malingen har tørket :o)


4 kommentarer:

(eddas) sa...

Så flinke dere er,de blir jo bare så vakre...
ha en fin helg
klemklem

Maris Gyngestol sa...

Åååå! Dere er så flinke altså! Blir super-inspirert av å lese!! Gleder meg til helt ferdig resultat! :)

Ønsker dere en strålende helg!!
Klem Mari

EKTE INTERIØR sa...

Tusen takk for den fine kommentaren hos meg. Dere er jo også utrolig flinke! For en jobb - bare med vinduene! Er spennende å følge med på dere! :)

Sommerhuset i bakken sa...

Wow, for en jobb! Så utrolig flinke dere er! Nå ble jeg virkelig imponert. Det er jo så utrolig vakkert når man beholder originaldelene, men jeg tror ikke jeg hadde hatt tålmodighet til det - dessverre. Men...det ser jo så fantastisk flott ut når dere gjør det. Her skal det bli spennende og inspirerende å følge med videre. Gleder meg!

Ha en finfin søndag!

Legg inn en kommentar