mandag 11. juli 2011

Vindusrestaurering del 1

Endelig har vi begynt den møysommelige jobben med å restaurere vinduene i Lunden! Heldigvis er ikke alle like ille, men vi regner med at alle må kittes om, skrapes og males, i tillegg til at noen knuste glass må erstattes og enkelte deler av rammene må repareres. En veldig givende jobb siden forbedringspotensialet er veldig stort, men jeg tror jeg trenger noen som kan minne meg på at dette er gøy når vi står der med vindu nr. 28 eller 29...Utgangspunktene ser omtrent sånn ut, noen verre og noen bedre... Det verste er faktisk ikke fravær av vedlikehold eller råte, men velmenende sjeler som har "fikset" på vinduene. Dette viser seg som digre spikre som er hamret inn i vindusrammen og kitt som ser ut som den er blitt påført med relativt høy promille. Noen ganger er det bare bedre å la være...Vi har veid for og imot når det gjelder innkjøp av en Speedheater . Den virker helt super, men den er litt dyr. Derfor har vi med stort hell brukt en terassevarmer med infrarød varme, altså samme prinsipp som Speedheater, til å varme opp kitten. Her bruker vi en gipsplate under varmeren for å skåne glasset.Deretter er det bare å vippe kitten bort, dra ut stiftene og fjerne rutene.Glassrutene merkes med en tape sånn at de kommer tilbake på riktig sted. Malingen skrapes bort med forskjellige typer skraper. Det er lurt å ha noen med rette kanter og noen med buede, sånn at en kommer godt til i profilene.Disse vinduene er antagelig over 100 år gamle, og likevel er treverket like fint under den avskallede malingen! De visste å velge riktig type tre (tre med god kjerneved) når de skulle lage vinduer før i tiden, sånn at holdbarheten ble best mulig. I dag blir vinduer laget av mye dårligere materiale og resultatet er at de må byttes etter mye kortere tid.En runde med pussing...
...og vindusrammene begynner å se vesentlig bedre ut. Hjørnejernene ble fjernet før vi skrapte bort maling og kittrester. Her er hullene etter jernene fine......men der de ser ut som dette må de plugges med treplugger.
Deretter pusser en lett over med sandpapir.
Falsen bør lakkes med kvistlakk for å unngå at olje fra kitten trekker inn i falsen, noe som igjen vil gi tørr og sprukken kitt når den blir gammel.
Hjørnejernene så ikke altfor innbydende ut da vi skrudde dem av.

Under malingen var mange av jernene fulle i rust om den fremste her, men etter grundig pussing ble de som nye. Hjørnejernene fra disse vinduene er en blanding av jern i sveitserstil (fremst) og jern i 1900-tallsstil.

Nå er vi på ingen måte profesjonelle i "vindusrestaureringskunsten", og tar gjerne i mot tips og råd fra mer erfarne lesere. Hos GAMLE HUS Hager og Interiør kan dere lese mer om hvordan du restaurerer vinduer.

Del 2 der vi ferdigstiller vinduene kommer forhåpentligvis om ikke altfor lenge :o)

8 kommentarer:

Prinsesse Vilikke sa...

Her har jeg masse å lære! Jeg prøvde meg på å kitte noen glassdører på et gammelt skap for en stund siden. Det gikk heller dårlig... En dobbel inngangsdør står og venter på meg nå så dette må jeg lære meg!

Tusen takk for en super bildeserie! Jeg skal følge med så jeg får med meg del 2.

Mira sa...

Ein kjempejobb dere er i gang med, I now!
Gamle vinduer er så fine, husets øyne!

34 vinduer her i huset av ymse slag, de eldste er i best stand. Det har du så rett i, de brukte så mye bedre treverk før. Tror nesten de gjørs på å lage noe dritt så de får solgt nye om og om igjen.

Nå har de begynt å selge pvc vinduer også, kaller de vedlikeholdsfrie, men de gulner etterhvert ikkje pent.
(har ikkje prøvd de altså. De passer ikkje i et 1800- talls hus).

Får jo lyst til å finne fram de gamle fra uthus og få de inn igjen. Men så er det kaldt om vinteren med enkle ruter.

Lykke til med jobben! Det ser ut som dere er godt i gang.

"Miraklem",,

Maris Gyngestol sa...

Så flinke dere er!!! Utrolig bra at dere orker og gidder den store jobben!! Stå på! :) Gleder meg til å se de ferdige! Håper også dere får tid til å nyte litt sommer og ferie... :)

Klem Mari

Maria - Min oldemors hus sa...

KJempenyttig innlegg! Jeg har 28 ventende vinduer... Er fast bestemt på å beholde de gamle rammene og ikke minst glassene så langt som mulig, men funderer på hva som er den beste løsninga for å sette på doble vinduer på vinteren.

Lykke til videre, jeg skal følge med på del 2!

EKTE INTERIØR sa...

Ojojoj for en jobb! Nå blir jeg IMPONERT! Veldig spennende å følge med. Likte også veldig godt de gamle tingene du har fått tak i. Jeg har en lik kjeksboks som deg tror jeg. Visste ikke at det var det før jeg så din. Kjøpte den på loppis for noen år siden og den var da dessverre hvitmalt men fin er den! :-)

Blått til lyst sa...

Å gubbevaremæivæl! "Deretter er det bare å..." - jammen er du god!
For et arbeid dere gjør, og for en nyttig og formålstjenelig innsats. Tenker huset nesten står og bukker, skraper og takker over å få en så nystelte og klare øyne tilbake.
Lykke til videre - heia-klem fra Liv

JACQUELINE sa...

I Love your Blog !

Thank you for the amazing photos!

greatings from switzerland
Jacqueline ♡

http://jacquelineswhitehome.blogspot.com

Åshild sa...

Jeg er kjempeimponert. Jeg hadde verken kunnskapen eller redskapene på første runden med maling her. Jeg har innsett at jeg må gjøre noe mer for å beholde vinduene. Dette var kjempemotiverende. Her er det også 28.

Legg inn en kommentar