søndag 1. mai 2011

Valgets kval (om farger)

Prosjekt Lunden skrider sakte, men sikkert framover.


Vi er nå kommet til det punktet at vi må begynne å bestemme farger til de forskjellige rommene, og jeg tenkte å vise litt av de fargene som er i huset fra før. Jeg synes det er viktig å ta hensyn til hvilke farger som er brukt tidligere, men vi vil sikkert gjøre enkelte justeringer i forhold til vår egen smak.Soverommene oppe er malt i denne gulfargen, men den er litt for skarp og jeg er redd en blir fort lei denne fargen. Her er jeg på utkikk etter en lys blåfarge og en lys grønnfarge. Gulvene skal males en i en litt lysere gråfarge enn den som er der i dag.Kjøkkenet har hatt flere farger opp gjennom tidene. På døren har det først vært brukt en kjempefin blåfarge, så et lag "vaniljegul" og sist Jotun Fenomix Prinsessegrå. Det siste vet vi fordi vi fant malingboksen. Dette er en farge som var på markedet fra 1953-54 til ca. 2000, så den skulle i følge Jotun A/S ikke være vanskelig å få blandet i dag.


Det er litt dårlig fargegjengivelse på disse bildene, for Prinsessegrå er ikke så blå som det kan se ut til. I huset er den blitt brukt både på kjøkkenet, i en av stuene og i gangen. Vi lurer derfor på å male gangen i denne gråfargen.


Det er panel i alle stuene utenom en. Der er det plater malt i Prinsessegrå, og vi hadde i grunnen tenkt å tapetesere denne, men det var før vi så hva som skjulte seg under platene...
Flott panel i en gulfarge som er lysere enn den på soverommene! Da blir det mer maling, og om stua fortsatt blir gul eller om vi bruker denne fargen i et annet rom, gjenstår å se.


Badet hadde samme type plater i en lysegrønn farge. Jeg bemerket at dette var en typisk "50-tallsfarge" og like etter dukket det opp en avisbit i veggen; Fædrelandsvennen 26.juli 1955! Så da vet vi hvilket år de kunne juble over å ha fått ordentlig bad i Lunden :o)
Denne grønnfargen synes jeg er fin på interiør og kanskje blir det kommoden eller kleskapet i 2.etasje som får videreføre arven med "50-tallsgrønnfargen"?


Panelen som skjulte seg bak plater og papp hadde en kjempefin blåfarge, og denne skal vi finne fargekoden på og bruke i et av rommene. Forhåpentligvis kan vi beholde mesteparten av denne panelen, men enkelte steder bærer den preg av å ha blitt utsatt for litt for mye vann over tid.Sånn ser det ut på badet når platene og gulvbelegget er revet ut...

På kjøkkenet har tak og vegger blitt pusset...
...vasket...
...og i dag ble taket grunnet!
Det ble iallefall ikke verre enn det var!
En overraskelse hadde dukket opp i skogen bak huset; trampoline til de i familien som ikke er like opptatt av pussing og maling...

Og siden sist vi var her hadde en liten gjest vært helt opp til huset og forsynt seg av "veden" vår!

9 kommentarer:

Tone/Skrinet Antik og Kuriosa sa...

Artig at dere har tenkt å bevare de fleste fargene :-) Når det gjelder lysgrønn, ta en titt på S1010-G80Y 5679 Tanke fra Scanox. Det er en sart grønnfarge som vi har brukt på gjesterommet her som i hvert fall får meg til å tenke på gamledager... Bare et lite tips :-)
Ønsker deg en flott uke!

Klem fra Tone

Blått til lyst sa...

Farger er slett ikke lett! Den lyseste gulfargen og blåfargen på badet kjenner jeg igjen fra huset her. Om vi skulle brukt fargene som opprinnelig var her, ville vi levd med lys, kjøleskapsblå, dagligstue, lys rosa/fersken spisestue og mørk rød bestestue. Kjøkkenet ble ikke malt før rundt 1930 og ble da sjøgrønt. Slike farger var ikke forenlig med det vi alt hadde av møbler og bilder, og heller ikke med stemningen vi ønsker, så vi valgte egne farger i alle rom bortsett fra bestestua. Den er fortsatt mørk rød. Jeg synes det er fint å ta egne valg samtidig som man tar hensyn til husets historie og egenart. Lykke til!

Trefemtien sa...

Så utrolig gøy å se!!! Du er fantastsk heldig som har et slikt vakkert gammelt hus med originale farger og detaljer. Selv om det er mye jobb må det være utrolig gøy og..:) Jeg gleder meg massse til å se utviklingen videre..:)

Alfa sa...

Så utrolig gøy å se hva som skjuler seg under lag med tapet og maling. Kjempe kjekt å se. Likte veldig godt det blåe panelet. Nydelig.
Blir kjempe kjekt å følge deg videre.
Ha en kjempe fin uke.
Klem

MissMette sa...

Hei Mona
Takk for koselig tilbakemelding hos meg, setter virkelig stor pris på dem ღ Joda, nydelige dager her også, men isende kald vind, huttetu… er nok best å være inne :) Spennende å følge husprosjektet deres, virkelig herlig og inspirerende her hos deg også :) Fargevalget er ikke alltid så lett, gleder meg til å se… Herlig listverk og vinduskarmer – finner ikke slikt i nye hus, så sjarmerende og unikt! Huset kommer til å bli aldeles praktfullt og liker ideene på fargene du skal ha :) Ønsker deg en fortsatt fin uke, og mai måned, stor klem fra Mette

Mamsens hus sa...

Hei :)
Så spennende prosjekt dere er i gang med,
Gleder meg til å følge deg videre. :)

Åshild sa...

Så gøy at dere skal bruke farger i huset. Jeg vil anbefale at du skisser raskt opp en plantegning av hver etasje og skriver fargene dere tenker på rommene. Bruk gjerne små post-it lapper, de er lett å flytte på. Etterpå legger du små fargeprøver som du henter i malebutikken på tegningen. Poenget med dette er å finne farger som passer sammen. Som at fargen i gangen passer med fargene i alle rommene som har dører fra gangen. Også at fargene i rommene kler hverandre om dørene står åpne. Jeg har skrevet mye om farger på min blogg,også om NCS. Fargekodesystemet det kan være lurt å kunne litt om når man ønsker seg mange farger som passer sammen. Her er nok fargene mye mørkere enn du har tenkt deg, men den lysere utgaven av alle våre farger kan kanskje være et sted å starte.

Mita på landet sa...

Så spennende med alle disse fargene! Både gult og blått er farger som også har gått igjen i huset vårt.
Jeg tror aldri jeg glemmer spenningen som lå i lufta når vi skulle dra av forskjellige pappplater for å finne fram til panelen under-like spennende på hvert rom;)

Vi har valgt å beholde den originale lyse blåfargen på et av rommene, den er tilsvarende "sjøgløtt" fra Jotun - vi liker den veldig godt:) Ellers har vi ikke helt bestemt oss for farger enda,kun nyanser.
Lykke til med valgets kval-det blir nok nydelig!:)

Jenta på Laug sa...

Så moro å få sjå på alle dei gamle fargane i huset,artig å sjå fargane som gjenspeglar dei forskjellige tidene oppover:)

Var utruleg moro i starten her når me skulle rive ned plater og diverse for å sjå kva som sjulte seg bak, jubelen stod i taket her når me fekk sjå den fine panelen og tømmerveggane:)

Kos dikkøn med jobben:) Ha ein flott dag!

Legg inn en kommentar