torsdag 28. juni 2012


Da har vi endelig overnattet i Lunden for første gang - en milepæl i seg selv! Litt primitivt  enda, men når været er fint er det bare koselig å ta morgenstell og oppvask utendørs (særlig om det ikke hadde vært for all knotten...)Bena før og etter behandling.


Innimellom pussing og maling i gang og på kjøkken, er det vedkomfyren som har fått en makeover denne gangen. Denne stod i huset da vi overtok, antagelig av den enkle grunn at den var så tung at ingen orket å dra den med seg. Her er et tidligere innlegg om vedkomfyren vår.
Den var ganske rusten, men med de rette remediene er det ikke så vanskelig å få den fin igjen.
Først pusses jerndelene på ovnen med en stålbørste for å få bort rusten. Deretter renses de med Liberon møbelrenser før den til slutt blir smurt inn med Liberon grafittkrem.

Ovnen er ferdig behandlet og montert. Sinkplaten den står på ble først pusset, før den ble malt med gulvmaling i fargen "Morgendis" - den samme vi skal male resten av gulvet med.
Vedovnen er et smykke i seg selv, og forhåpentligvis kan den bidra både med varme og brukes til matlaging etterhvert, selv om vi skal ha elektrisk komfyr også.
Tusen takk for tilbakemeldinger på forrige innlegg da vi var litt i tvil om fargevalg på kjøkkenet!
 Som dere ser ble det den lyseblå som trakk det lengste strået, og det ser vi allerede var et lurt valg. Kjøkkenet virker så mye større og lysere, og jeg er glad vi tok jobben med å male om nå og slippe å angre på det senere.Nå er det pussing og maling av gulv som gjenstår, og litt listing, så kan vi sette inn kjøkkeninnredning!
Et problem har vi imidlertid med muren bak vedkomfyren. Her har vi forsøkt alt fra murmaling til sement for å dekke over noe som har lekket ned langs pipa, men uansett hva vi gjøre, vises det gjennom. Er det noen som har et mirakelmiddel for sånne problemer, må dere være så snill å si fra, for det er mildt sagt irriterende med de gule flekkene.


7 kommentarer:

Hulda sa...

Så flott vedkomfyren ble. Nydelig oppussa. Så artig å kunne ta den i bruk senere. :)

Maria - Min oldemors hus sa...

I dag hadde du et veldig inspirerende innlegg. For det første fordi jeg har akkurat likt vaskestativ, og fikk lyst til å vise fram det en dag. Dessverre mangler jeg det lille fatet (til såpa?) og ei mugge, men pytt...

For det andre har jeg en fin gammel ovn på kjøkkenet som ofte er i bruk, men som har noen skjemmende flekker fordi noen har malt skader i emaljen med bengalakk (!!!) en gang i tiden. Jeg fikk lyst til å gyve løs på dem med ett eller annet slags remedie når jeg så den jobben dere har gjort.

Når det gjelder tips til pipa er jeg ikke helt sikker på om det er et godt eller dårlig tips, men da jeg malte brantmuren i stua her var jeg redd for at det samme kunne skje med noen litt stygge flekker. Jeg hadde tilfeldigvis grunning med kvistlakk i huset, og brukte den før jeg la på vanlig oljemaling. Det har gått bra. Om det er samme årsak til flekken vet jeg jo ikke, men kanskje det kan gå??? Hvis ikke var det jo vanlig på 50-tallet å flislegge piper med helt enkle kvite fliser. Selv om huset deres er eldre, så kaaan det jo være ei sånn siste nødløsning. Vi har det på pipa på hytta (et 50-tallshus), og det er stilig i den settingen i alle fall.

Lykke til! (",)

Sommerhuset i bakken sa...

Flott vaskesett dere har - og så herlig, sjarmerende komfyr ;-) Den var kjempefin!

Morsomt å følge prosjektet deres. Veldig spennende! Og...så flinke dere er ;-)

Ha en super helg!

Annki sa...

Hei!Dere gjør en kjempe flott jobb med oppussingen!Det er utrolig hva man kan få til er man viljesterk og tålmodig nok! :)
Lykke til videre!Det er så kjekt å følge med og se de fine bildene!
Klem Annki :=)

Unknown sa...

Heia :)i følge min samboer så kan problemet være at det kommer regnvann ned i pipen og så trekker dette ut. Dette kan løses med en skikkelig pipehatt, og evt fjerne murpussen og pusse med fliselim. Da vil det bli helt tett slik at vannet ikke kommer igjennom.
Dette er visstnok et vanlig problem i gamle hus med tegelsteinspiper.
Lykke til videre med det nydelige huset deres :)
Renate :)

anna og ida på nye eventyr sa...

Hei, der er jo huset vårt, jo! Det kjære, vakre, gule huset i Brekkestø, som var min elskede farmors hjertesten <3

Hun forgudet hagen der over alt, og tok tusenvis av fotografier av blomstene, både sommer -og vinterstid (vi jobber fortsatt med å fremkalle de uendelig mengdene med film, oppsamlet i svære sorte søppelsekker..). Riddersporene, Lupinene og Bursdagsblomstene, som egentlig ikke heter Bursdagsblomster i det hele tatt, men ingen vet visst hva de heter lenger. Den er blitt omdøpt i vår familie til Bursdagsblomsten fordi den alltid kom akkurat tidsnok til Farmors årlige bursdagskalas :)

Huset er litt over 300 år gammelt. Selv kan jeg dessverre kun brøkdeler av historiene som har fylt dets tid, men oppvakte familiemedlemmer kan fortelle mye. Spennende! Det er visst litt humring i nabolaget over den merkelige familien Myklebost som ikke forandrer noe som helst i tidskapsulen i det gule huset. Men det er da slik det bør være, tenker nå jeg! ...Det spiller ingen rolle at kjøleskapet ikke fungerer og heller ikke har gjort det på noen år, når det alltid har vært der og sugd opp latter og gode stunder i det søte kjøkkenet fra lange tider tilbake. ..Kjøkkenet hvor pus satt i vinduskarmen med farmor bak seg og lyden av de fornøyde sukkene mens hun drakk kaffe av horoskop-koppen, med sikt mot de bugnende lupinene og surrende humlene. Å kunne komme tilbake til minner og å ivareta et høyt elsket og savnet liv i møbler, bilder og sjarmerende feil ved huset må da på alle måter være mer verdifult enn flatscreens, racerbåter og fancy boblebad..

Morsomt å komme over et slikt minnevekkende bilde en sommerdag på kalde kontorer i Vadsø :)

Flotte bilder!

-Ida

Kristin sa...

Kvistlakk eller sperregrunnar forseglar slike flekker som berre vil blø igjennom ellers. Malte stove og kjøken i eit hus der det var røykt så mykje at dei øverste 15 cm på veggene var heilt gule av nokotin. Grunna med sperregrunnar før eg malte med veggmaling, det sperra inne både lukt og farge.

Mvh Kristin

Legg inn en kommentar