onsdag 23. mars 2011

Historien om Lunden

Det som er så spennende med et gammelt hus, er historien det bærer på, hvem som har bodd her og livet de levde. Litt har vi fått vite om Lunden, men jeg har ofte lurt på hvorfor det ikke var hverken fjøs eller dyrkbar jord på eiendommen. Hva levde de av her og hvorfor bygget de huset akkurat der de gjorde? Nysgjerrig som jeg er gikk jeg på biblioteket og lånte "Gards- og ættesoga" for området, og stor var overraskelsen da jeg fikk se dette bildet:Det kan se ut som om det har vært et fjøs her, iallefall er det en bygning som er vesentlig større enn det lille uthuset som står her i dag.
Leser en videre finner en at eiendommen ble solgt for 450 kr i 1909, og at kjøper bygget huset og bodde her noen få år. Det har bodde mange mennesker her opp gjennom årene, noen ganger flere familier samtidig. "En av kommunens aller fremste menn" , ordføreren som også var stortingsvaramann, bodde her i en periode. I 1923 da han overtok "bygde han til ei stove til huset og braut opp 15-16 mål jord". Jordene foran huset har altså en gang tilhørt eiendommen, og dermed begynner brikkene å falle litt mer på plass. Med jord og evt. dyr i fjøset var det iallefall litt mer forståelig hva de levde av her.Dagen etter at jeg skrev innlegget her, fikk vi tilsendt dette fine bildet av huset vårt.Leser en videre står det at den tidligere omtalte ordføreren og hans kone bodde her på sine gamle dager. De døde begge i 1936, med bare 2-3 dagers mellomrom...


Datteren overtok så huset, og etter henne bodde niesen hennes her til hun døde. I 10 år stod huset overlatt til seg selv, før vi kjøpte det og begynte på den lange og spennende prosessen det er å få huset tilbake i den stand det en gang har vært. Dette er vel stort sett det vi vet om huset, men forhåpentligvis vil det dukke opp mer informasjon og annet materiell underveis. Gamle bilder av de som har bodd her før oss skal få komme opp på veggen etterhvert, og ett er allerede på plass i glass og ramme.


9 kommentarer:

Astri Moseidjord - Lensmannsgården sa...

Oiii! Det ser ut som om vi har gjort det samme i dag.. Vittig :-)
Spennede historie, og fine bilder.
-Astri-

Mattisheimen sa...

Spennende! Morsomt å grave i gammel historie om gårdene "våre".
Jeg fikk en tlf fra den forrige eieren av Mattisheimen i dag, om at han hadde leita frem alle papirer han har om gården, som vi skal få hos han - og de skal visst gå langt tilbake i tid. Jeg gleder meg til å ta et dypdykk i de :) Selv om Mattisheimen alltid har vært i familien vår, så er det nok mye som har gått tapt. Bestemora mi har fortalt at de skjemtes over å være derifra, siden MH alltid har vært betegnet som en samisk bosettingsplass - og da de var unge, var slike aner annsett som en skam ...
Jeg synes det er viktig å ta vare på historien for ettertiden, og skjemmes overhodet ikke over å ha samiske aner ;) Håper bare ungene mine vil føre gårdens historie videre etter oss.

Ha en fin kveld!

Renate

M sa...

Det er akkurat dette som er så spennende med å ha et gammelt hus! ☺

Mira sa...

Lunden skal være et gammelt offersted kultsted, heilt til begynnelsen av 1900 låg det ei stor steinhelle bak husa offerstein. Offerlunden. Har lest i svigerfars bok Liv og lagnad i L...... Skriver ikkje fult navn her siden bloggen din er forsiktig med lokale navn. Historielaget har jo også mange bøker, mulig du kan finne ut ting om Lunden der. 4 gravhauger leser eg at det er. Nå er ikkje eg så kjent at eg vet forskjell på øvre og nedre Lunden altså. Lunden er et veldig gammelt gårdsnavn.

Skal nemne Lunden for svigerfar, så tenker eg at eg får høre mye historie.

Ha ein fin dag! Klem,

Jenta på Laug sa...

Så moro å sjå og lese. Er jo så artig å finne ut ting om plassane frå gamalt av. Ynskjer å finne ut litt meir frå gården vår også,så må til å granske litt:)
Kjempefine dei bollane dine,hadde vore høgt på ønskelista dei! :)

Hvit Villa sa...

Så spennende! Lurt å låne en slik bok, det har jeg aldri tenkt på. Huset og stedet er nydelig...moro med gamle bilder! Kan jeg spørre hvilke fylke du bor i? Blir liksom litt nyskjerrig også =) God helg til deg og dine!

Blått til lyst sa...

Koselig historie om huset!
Det finnes mye lokalhistorisk stoff å snuse i. Mange kommuner/bibliotek/historielag/museum har digitalisert og lagt ut bilder, og folketellingene er lagt ut.
Så fint du fikk det siste bildet - de har nok hatt ei ku, noen griser og høner. I området der vi bor, har selv enkle hus hatt fjøs/uthus slik at de var selvforsynt med melk, egg og litt kjøtt.
Så godt at dette huset fant dere!

Hilde sa...

Gøy med slike gamle bilder!
Det ligger en award til deg inne hos meg. Håper du vil ta den med deg. :-)

Miss Mette sa...

Så spennende historie, og flink du som leter… Kjempegøy å vite litt om hvem som har bodd der før, og mer spennende til lengre bakover i tid man kommer – veldig gøy også at du har funnet bilder ღ av både huset, gården og folkene som har bodd og arbeidet der :) NYDELIGE boller du samler på også, disse likte jeg veldig godt :) Herlig samling du har…. Likte også veldig godt pianokrakken din ღ

Ønsker deg en fortsatt fin uke, og takk for titten – kommer innom igjen snart :) Klem fra Mette

Legg inn en kommentar